Láncfűrész láncvezető problémák

Láncfűrész láncvezető problémák

Problémák a láncvezetővel

2013-06-03 18:59:00

A láncvezető megfelelő karbantartása nagyon fontos tényező a modern, nagy sebességű és teljesítményű láncfűrészek esetén.

Gondoljunk bele egy pillanatra, hogy mekkora távolságot tesz meg a lánc a láncvezető körül egyetlen másodperc alatt! A láncvezető egy pontját alapul véve körülbelül 24 méternyi láncszakasz halad rajta át egy másodperc alatt. Egy óra alatt ez csaknem 100 kilométert jelent! A sebesség és a viszonylag kis mértékű kenés miatt, amelyet a lánc és a láncvezető kapnak, mindkét alkatrész nagy mértékű kopásnak van kitéve normál használat mellett is.

Az elfogadhatónál nagyobb mértékű kopás gyakran a nem megfelelő karbantartásra vezethető vissza. A hibák között említhető a vágófogak nem megfelelő élezése, a nem elég feszesen felszerelt lánc, valamint a láncvezető és a fűrészlánc elégtelen kenése.

A vágófogak aljának, a patentszemeknek és az összekötő szemeknek a kopásából általában következtethetünk a láncvezető állapotára is. A fűrészlánc rendszeres vizsgálata rámutat a megelőző karbantartás szükségességére. Javítsa ki a problémákat azonnal, ezáltal megállíthatja a további károsodást, így elkerülheti a láncvezető, a fűrészlánc vagy mindkettő cseréjét.

Íme néhány példa:

1. Amennyiben az összekötő szemek alja laposra kopott, mint ahogyan a lenti ábrán a szürkére satírozott részen látható, akkor a láncvezetőn túlságosan kopott a horony vagy az egyenes vagy a hátsó részén. (ld. az „A”-jelű ábrán)2. Ha az összekötő szemek homorú profilú kopást mutatnak, akkor a láncvezető orr-részén nem elég mély a horony. A legvalószínűbb ok, hogy a láncvezető keményötvözet orr-része kopott el. (ld. a „B”-jelű ábrán)


3. Amennyiben a láncvezető pereme nem lapos és szögletes, akkor a láncalkatrészek az alábbiak szerinti kopást mutatják. (ld. a „C”-jelű ábrán)4. Amennyiben a láncvezető egyenetlen, akkor a láncalkatrészek az alábbiak szerinti kopást mutatják. (ld. a „D”-jelű ábrán)

Hogyan ellenőrizze a horony kopását:

Először is feszítse meg a láncot. Ezután helyezzen egy acélvonalzót a láncvezető és az egyik vágófog éle mellé. Nyomja a vágófelületet oldalirányba, amennyire csak lehet. Egy kb. 1,5-3 mm-es résnek kell lennie az acélvonalzó és a láncvezető oldala között. A láncvezetőnek merőlegesen kell a helyén tartania a láncot. Amennyiben ez nem így van, itt az ideje kicserélni a láncvezetőt. (ld. a „E”-jelű ábrán)


 


A megbízhatóbb működés érdekében naponta ellenőrizze a láncvezetőt az alábbiak szerint:

1. Laposak és egyenletesek-e a láncvezetőn a sínek. Mindkét vezetősínnek laposnak és a láncvezető oldalára merőlegesnek kell lennie. A láncvezető eredeti alakját vagy kontúrját fenn kell tartani. (ld. az „F”-jelű ábrán)2. Rendben van-e a láncvezető hornya és annak mélysége. A horonynak kb. 0,05-0,13 mm-rel szélesebbnek kell lennie, mint a használt lánc szélességének. A horony mélysége legalább 79 mm és legfeljebb 107 mm legyen. (ld. a „G”-jelű ábrán)


3. Ellenőrizze a láncvezetőt, hogy végig, mindenhol egyenes-e. Előfordulhat, hogy használat közben a láncvezető elgörbült és a használója nem tud erről. Az elgörbült láncvezetőket azonnal ki kell egyenesíteni, ellenkező esetben károsodhat a láncvezető és a lánc is.

Általános karbantartási technikák:

Mivel a lánc és a láncvezető együttesen működik jól, néhány egyszerű gyakorlattal mindkettő hatékonyságát biztosíthatjuk.

1. Tartsa a vágófogakat mindig élesen, gyakran élesítse azokat.
2. A vágófogakat egyenletesen reszelje. Gondoskodjon arról, hogy a reszelés szöge azonos legyen a bal és a jobb oldalon.
3. A vágási mélységet a fűrész mindkét oldalán egyenletesen és az ajánlások szerint állítsa be.
4. Elegendő olajat használjon a láncvezető és a lánc kenéséhez. Az olaj nem kerül annyiba, mint akár egy új láncvezető, akár egy új lánc!
5. A láncvezetőt szerelje le időnként és távolítsa el az összegyűlt fűrészport az olajozónyílásból és a láncvezető horonyból. Rendszeresen fordítsa meg a láncvezetőt.
6. Megfelelően állítsa be a lánc feszítését, éppen annyira feszesre, hogy kézzel még körbe tudja húzni a láncot a láncvezetőn. Rendszeres időközönként ellenőrizze a lánc feszességét, de ne olyankor, amikor forró a lánc. Várja meg, amíg az annyira lehűl, hogy hozzáérhet.

85 km/órás sebesség mellett a láncfűrész négy órányi működése során a lánc több mint 300 km-t tesz meg a láncvezető körül. A kellő odafigyelés a lánc és a láncvezető állapotára, valamint a gyakori kenés biztosíthatja láncfűrésze hosszú távú működését.

Hozzászólások Láncfűrész láncvezető problémák cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
A
Attila Vettem egy kínai cross tools sparos gépet most rakom össze de amikor felrakom a láncot és beállítom akkor nagyon szorol de csak kb 20 centi kézzel való mozgatás után szorul ahogy tovább tolom megint megy rendesen. Olyan mintha ovális lenne Vmi . Talán a fék beleér a kuplungba? A gép még nem volt használva. Vigyem vissza ?
2022. 01. 01. - 21:25 Válasz
R
Rabi Gábor Szeretnék segítséget kérni Van egy elektromos láncfűrészem és elvittem megélleztetni de úgyan úgy szikrázó a lánc vastag fánál pontosan bútornál mert a funért el vitte de a tömör asztal lábát nehezen szikrázótt és tűz forró lett a lánc és nagyon nehezen vitte és apró forgácsot dobál ki magából Segítségét előre is köszönöm!!!
2021. 01. 08. - 18:30 Válasz
G
Geri
Üdv!
 Olyan kérdésem lenne hogy Oleo Mac 947 es gépnél miért lazul meg a lánc állandóan?
Oregon láncot és vezetőt kaptam hozzá.
Van hozzá egy nem nagy minőségű lengyel lánc és egy Sthil is.A Sthilel nem csinálja olyan sűrűn.
Beállítás vagy minőség hiba lehet?
 
      Üdvözlettel Geri..

2016. 12. 09. - 07:04 Válasz
1 válasz megjelenítése
T
Tóth imre hali nyulik a lánc az olcsobak ijenek
2022. 11. 20. - 17:47 Válasz
ironfor
Agroforg Kertigép
 Tisztelt Érdeklődő!

 

Látatlanban nehéz megállapítani, hogy mi lehet az oka ennek a jelenségnek. Az olajzórendszert kellene átvizsgálni, kitisztítani.

Elkophatott az olajszivattyú tengelye, vagy a csigakerék, lehet hogy nem megfelelő a lánkenőolaj.

Ezt biztonsággal csak egy megfelelő szakszervíz tudná megvizsgálni, hogy mi is lehet az oka a hibának.

 Üdvözlettel: 

kertigepek.hu csapata


2016. 01. 26. - 13:13 Válasz
s
stefánsik lászló
stilh láncfürészemnek nincs láncolajzása,levettem a lapot és a kis jukon nem jön az olaj vagy ha jön buborékosan.

2016. 01. 22. - 13:25 Válasz
L
László József
Mi az okaha nincs kenés, házilag javitható-e ?

2014. 04. 11. - 21:52 Válasz