Láncfűrész és használata 2

Láncfűrész és használata 2

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait.

2013-06-06 15:50:00

Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.

Akinek lehetősége van, választhat takarékosabb és hangulatosabb fűtési módot is. Õseink kizárólag fával tüzeltek, ez a lehetőség számunkra is megvan. A háztartási tüzelőfa azonban annál drágább, minél alkalmasabb állapotban van a kandallóba rakáshoz. Akinek van ereje és kedve, felapríthatja a rönköket, így teheti alkalmassá azokat a tüzelésre.

Ha kizárólag erre a célra keresünk láncfűrészt, akkor a ház körül megfelelőek az elektromotoros láncfűrészek is. Ezek üzemeltetése és karbantartása sokkal egyszerűbb és olcsóbb a benzinmotoros kiviteleknél. Az egyszerűbb kivitelű láncfűrészek láncfeszítése hagyományos és bonyolult művelet, míg az új gyors láncfeszítős kiviteleknél ehhez nincs szükség szerszámokra, sőt még a kesztyűt sem kell lehúznunk.

Ha gallyazni, kisebb fákat kivágni is akarunk, és mindezt nem ott, ahol a hálózati áram rendelkezésre áll, akkor benzinmotoros fűrészt kell választanunk. Döntsünk jól a láncfűrész kiválasztásakor, mert a legolcsóbb is több tízezer forintos tétel, de ha fakitermeléssel, tűzifa kereskedelemmel foglalkozunk, akkor járunk el gazdaságosan, ha profi márkát, tartós, erős gépet választunk.

A fűrészláncot használat során kenni kell. A láncfűrészek olajtartályát töltsük fel a szakkereskedésekben és benzinkutaknál kapható láncolajjal. Ne használjunk erre a célra fáradt-olajt, vagy más szereket, mert azok nem látják el teljes körűen feladatukat. Azt, hogy a gép olajoz-e, egy újságpapír feletti járatással tudjuk ellenőrizni. A próba során apró olajcseppek kell, hogy megjelenjenek.

Vágás közben fokozottan ügyeljünk arra, hogy úgy válasszuk meg a vágási irányt, hogy a vágott felületnél a fa ne tudja beszorítani a fűrészláncot és láncvezetőt, hanem inkább nyíljon a vágott felület, szabaddá téve a lánc mozgását. Ne használjunk életlen láncot.

A szakkereskedésekben kapható reszelőkkel és sablonok segítségével tartsuk éles állapotban szerszámunkat, vagy adjuk be szakműhelybe élezésre. Az életlen lánc gyorsabban nyúlik és megterheli a gépet, a láncvezetőt, a láncot és a kezelőt is.

Soha ne vágjunk a láncvezető végével. Ne iktassuk ki a láncfűrész kétkezes biztonsági indítási rendszerét. A láncfűrész veszélyesszerszám, mindig óvatosan, körültekintéssel dolgozzunk vele, használjunk zárt ruházatot, védőkesztyűt, védőszemüveget és hallásvédőt. Tartsunk rendet a munkaterületünkön, hogy ne botoljunk meg. Mindig jó egyensúlyi helyzetben kezdjünk fűrészelni, különösen, ha felmásztunk a fára.

Forrás: www.ezermester.hu

Hozzászólások Láncfűrész és használata 2 cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
B
Benczédi Mihály
 T. Cég !
 ST/CHS 2005G-001K STRAUS láncfűrészt vettem. A csomagban nem kaptam láncfeszítőt.
Segítsenek:
- szükség van rá ?
- ha igen, hol tudok utólag (vagy esetleg garanciálisan) hozzájutni ?
- addig is, hogyan tudom használni ?
Segítségüket köszönöm.
Benczédi MIhály
06 20 9717392

2015. 05. 11. - 09:48 Válasz
Z
Zsedely
Talon lancfureszem van nemlehet visszaengedni a motort nagyon hangos nemlehet szabalyozni a markaja talon

2015. 04. 13. - 11:09 Válasz