Láncfűrész használata

Láncfűrész használata

Üdvözöllek a láncfűrészek biztonsági információit tartalmazó oldalon.

2013-06-03 18:47:00

Az alábbi információk mind a professzionális, mind a nem-professzionális láncfűrész-használóknak szólnak. Az alábbiakban néhány olyan utasítás és segítő tanács olvasható, amellyel megelőzheted a személyi sérüléseket, miközben kiaknázhatod a modern láncfűrészek által biztosított kimagasló hatékonyságot és élőmunka-megtakarítást.

A láncfűrész nem játékszer. Alaposan tanulmányozza át a láncfűrészhez kapott használati kézikönyvet. Kövesse mindenben a gyártónak a fűrészlánc élesítésére vonatkozó és egyéb karbantartási utasításait! Az alábbi információk nem helyettesítik a konkrét berendezéshez tartozó felhasználói kézikönyvben foglalt információkat.

A fűrészlánc személyi sérülést okozhat, ha nem megfelelő módon szerelik fel vagy használják. A láncot az ajánlásoknak megfelelő módon szerelje fel, állítsa be és tartsa karban. Vigyázzon a visszarúgással, különösen amikor a láncfűrész hegyével vág. A visszarúgás azért veszélyes, mert a gépkezelő elveszíti ellenőrzését a láncfűrész felett, ezáltal súlyos sérülést okozhat önmagának vagy a közelben lévőknek. Bármiféle láncfűrész használata előtt alaposan tanulmányozza át a gyártó által a láncfűrészhez adott használati és biztonsági utasításokat.

Általános elővigyázatosság láncfűrész használatakor


A láncfűrészre és annak rendeltetésszerű használatára vonatkozó néhány alapismeret segítségével csökkentheti vagy teljesen megszüntetheti a visszarúgásból és egyéb váratlan reakciókból származó kellemetlen meglepetéseket és veszélyhelyzeteket, egyszersmind meghosszabbíthatja és maximálisan kihasználhatja a fűrész és tartozékai élettartamát.

1. Bármiféle láncfűrész használata előtt alaposan tanulmányozza át a gyártó által a láncfűrészhez adott használati és biztonsági utasításokat.

2. Ne használjon láncfűrészt, ha fáradt, alkoholt fogyasztott, vagy akár receptköteles, akár szabadon vásárolható gyógyszereket vett be.

3. Viseljen védőlábbelit, szorosan illeszkedő ruházatot, védőkesztyűt, valamint szem-, fül- és fejvédő eszközöket.

4. Vágás közben tartsa a fűrészt erősen mindkét kezével olyan módon, hogy ujjai szorosan körbefonják a fűrész mindkét markolatát. A fűrészt jobb kezével a végén (a gázkarnál) levő markolatnál, bal kezével pedig a fűrész elején levőnél tartsa, még akkor is, ha balkezes. Amennyiben erősen tartja a fűrészt, akkor ellenőrzése alatt tudja azt tartani még visszarúgás vagy más nem várt reakció esetén is. Tartsa a láncfűrész markolatait szárazon, tisztán, olajtól és üzemanyagtól mentesen, hogy elkerülje a megcsúszást, illetve jobban tudja irányítani a fűrészt.

5. A láncfűrészt maximális motorfordulat melletti használatra tervezték. Tartsa fenn a maximális motorfordulatszámot, közben maximalizálva a termelékenységét és csökkentve a kifáradást a biztonságos működtetés érdekében.

6. Vágás közben enyhén oldalt, a fűrészlánc és láncvezető síkjától elfordulva álljon, hogy csökkentse a sérülés kockázatát abban az esetben, ha elveszíti ellenőrzését a fűrész felett.

7. A fűrészt leállított motorral, a láncvezetővel és fűrészlánccal hátrafelé, a kipufogóval a testétől távolabbi oldalon vigye. A láncfűrész szállítása során mindig tegye fel a védőburkolatot a láncvezetőre.

8. Ne vágjon nyújtózkodva vagy vállmagasság felett. Ebben a testtartásban nagyon nehéz ellenőrzés alatt tartani a láncfűrészt.

9. Ne használja a láncfűrészt fán vagy létrán állva, csak ha kapott erre vonatkozóan kifejezett betanítást és rendelkezik a megfelelő felszerelésekkel. Fennáll annak a kockázata, hogy elveszíti egyensúlyát a fűrészre irányuló erőhatások vagy a vágott anyag mozgása miatt.

10. Bizonyos vágási feladatokhoz speciális betanítás és készségek szükségesek. Ne feledje, a gondos mérlegelést semmi sem pótolja. Ha kétségei vannak, hívjon szakembert.

11. A visszarúgás kockázatának csökkentése érdekében győződjön meg róla, hogy a munkaterület mentes mindenféle akadálytól. Ne hagyja, hogy a láncvezető orra rönkhöz, ághoz vagy bármely más akadályhoz érjen hozzá, miközben működteti a láncfűrészt. Ne használja a fűrészt drótkerítés közelében vagy olyan helyen, ahol szabadon álló drótok vagy dróthulladék találhatók.

12. Ne kezdjen hozzá egy fa kivágáshoz addig, amíg nincs tiszta munkaterülete, szilárd alátámasztás a lábainak, valamint eltervezett menekülési útvonala a kidőlő fa elől.

13. Óvatosan járjon el a fa összezáródása és a fűrész becsípődése esetén. A „toló” erőhatás, amelyet a lánc hegyének becsípődése okoz váratlan módon hozzáadódhat a „húzó” erőhatáshoz, amellyel a beszorult fűrészt ki akarja szabadítani. A mozgásban levő fűrészláncot így önmagára húzhatja.

14. Rendkívüli gondossággal járjon el, ha kis méretű cserjéket és facsemetéket vág, mert azok zsenge anyaga elkaphatja a vágóláncot és eltalálhatja önt vagy kibillenhet egyensúlyából.

15. Amennyiben olyan faágat vagy facsemetét vág, amely megfeszült állapotban van, figyeljen oda a visszapattanásra, hogy ne üsse meg Önt a faág vagy a fűrész, amikor a feszültség feloldásra kerül.

16. Ne engedje másoknak, hogy a láncfűrész közelében legyenek, amikor beindítja a fűrészt vagy dolgozik azzal. Gondoskodjon róla, hogy nincsenek sem emberek, sem állatok a munkaterületen.

17. Tartsa minden testrészét távol a lánctól, ha jár a fűrész motorja.

18. Ne használjon olyan láncfűrészt, amely sérült, nincs megfelelően beállítva vagy teljesen összeszerelve. Győződjön meg róla, hogy alapjáraton a fűrészlánc nem mozog. Amennyiben kétségei vannak a fűrész mechanikai állapotát illetően, kérje ki a szakszerviz tanácsát.

19. Kövesse mindenben a gyártónak a fűrészlánc élezésére és karbantartására vonatkozó utasításait! A fűrészlánc élezése két lépésből áll: a vágóél élezése és a vágási mélység beállítása. Ha kétségei vannak, kérje a szakszerviz tanácsát vagy javítási szolgáltatásait.

20. Csakis a gyártó specifikációinak megfelelő láncvezetőt és fűrészláncot használjon. A láncvezetők és a vágóláncok nem csak a teljesítményt befolyásolják, hanem a visszarúgási biztonságot is.

21. Tartsa fenn a megfelelő láncfeszítettséget. A laza lánc leugorhat a láncvezetőről és eltalálhatja a kezelőt.

22. A használói kézikönyv karbantartási utasításaiban említetteken kívül a láncfűrész bármiféle szervizelését csakis szakszervizben, megfelelően képzett személlyel végeztesse. A nem megfelelően elvégzett karbantartás károsíthatja a fűrészt és veszélyes lehet annak használójára. Amennyiben nem megfelelő szerszámokat használ például a lendkerék vagy a tengelykapcsoló kiszerelésére, a lendkerék megsérülhet és ennek hatására később akár el is törhet.

23. Óvatosan járjon el az üzemanyag kezelése során. Mielőtt beindítaná a motor, a láncfűrészt vigye legalább 3 méter távolságra attól a ponttól, ahol feltöltötte üzemanyaggal. Ne dohányozzon a fűrész üzemanyaggal való feltöltése közben. Benzinüzemű láncfűrészeket csakis jól szellőző helyeken használjon.
 

A FŰRÉSZLÁNCRA VONATKOZÓ TANÁCSOK:


1. A fűrészlánccal rendeltetésszerűen egyféle anyagot vághat: fát. Ne használja a láncfűrészt más anyagok vágására, és soha ne hagyja, hogy a lánc sziklát vagy földet érjen működés közben. Ne feledje, hogy fűrészlánc több mint 80 km/h sebességgel mozog. Ha a lánc akár csak egyetlen másodpercig ér csak sziklához vagy talajhoz, ezalatt minden vágófogat tízszer ér behatás.

2. Életlen fűrészlánc esetén ne erőltesse a vágást. A fűrészláncot úgy tervezték, hogy ha éles, akkor magától mar bele a fába, és csak egész kis mértékben kell nyomni a hatékony vágáshoz. Az életlen lánc finom fűrészport eredményez, ami biztos jele annak, hogy eljött az idő a karbantartásra.

3. A láncvezető és a lánc élettartamának maximalizálása érdekében mindig tartsa fenn a megfelelő láncfeszességet és használjon jó minőségű kenőanyagot.

4. Csakis alacsony visszarúgású fűrészláncot használjon, hacsak nincsenek megfelelő készségei és képzettsége a visszarúgás kezelésére.

Hozzászólások Láncfűrész használata cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
K
Kátai Rezső Üdvözlöm Kérem legyen szíves a fent nevezett benzines láncfűrész használati útmutató-t elküldeni az e-mail címemre. Köszönettel: Kátai Rezső
2020. 11. 14. - 11:41 Válasz
F
Fekete Zoltán
 Tisztelt vevőszolgálat! Szeretném megtudni,hogy önöknél beszerezhető-e az alkatrész pótlása? A gép típúsa flórabest FHE 550B2.
Kérem szíves tájékoztatasúkat,hogy eltudják küldeni számomra ha lehetséges.
Előre is köszönöm .Üdvözlettel
Fekete Zoltán
Balatonalmádi Duna utca 2
8220

2016. 06. 05. - 19:03 Válasz
ironfor
Agroforg Kertigép
Tisztelt Vas Gergely!
 
Az általunk forgalmazott gépekhez mindig adunk leírást és ha még nem is nálunk vásárolják, de nálunk kapható, akkor egy fénymásolattal szívesen segítünk. 
Viszont ezt a típust mi nem forgalmazzuk. 
Kapható pár Hyundai termék, melyek véleményünk szerint megbízhatóak és az ár-érték arányuk is jó. 
 
Üdvözlettel: 
kertigépek.hu csapata

2016. 02. 18. - 17:16 Válasz
V
Vas Gergely
Vettem egy Hyunda 5218 benzines láncfűrészt magyarnyelvű le írást nem kaptam hol melyik oldalon tudom le tőlteni ? Õn szerint jól választottam vagy vehettem volna másik fajtát eletromost nem is szerettem volna venni Köszönöm a SEGÍTSÉGÉT.

2016. 02. 14. - 10:50 Válasz
P
Perei Imre
Vettem egy Husqvarna135-ös láncfűrészt, és nem kaptam hozzá magyarnyelvű használati utasítást. Hol tudom beszerezni?

2013. 11. 27. - 22:42 Válasz