Benzinmotoros kertigépek üzemanyaga és kenőanyaga

Benzinmotoros kertigépek üzemanyaga és kenőanyaga

A kerti gépek java része elektromos és benzinmotoros hajtással is megvásárolható.

2013-06-07 10:39:00

Utóbbiaknál az élettartam szempontjából meghatározó jelentőségű a megfelelő üzemanyag és a kenés.

Bármilyen kerti gépet vásárolunk is, több szempontot kell figyelembe vennünk a hajtás kiválasztásánál. A villanymotoros gépek mellett szól az alacsonyabb zajszint, a jellemzően kedvezőbb ár, és a környezetbarát működés. Benzinmotoros eszközt ezzel szemben akkor célszerű választani, ha nincs elektromos hálózat a közelben, vagy egyszerűen nem szeretnénk hosszú kábelekkel bajlódni. A belsőégésű motorral hajtott berendezések általában nagyobb teljesítménnyel is bírnak elektromos társaiknál.

Üzemanyag

A legelterjedtebb benzinmotoros kerti gépek a láncfűrész, fűkasza, fűnyíró, rotációs kapa, illetve kicsit jobban kiterjesztve a kört; az áramfejlesztő aggregátor. A kereskedelemben kapható benzinmotoros berendezések döntő többsége kétütemű motorral hajtott. Speciális porlasztójuk lehetővé teszi, hogy bármilyen helyzetben működjenek. Ezek korszerű, de kényes erőforrások, fontos, hogy az előírt benzin-olaj keverési arányt pontosan betartsuk, és csak jó minőségű kenőolajat használjunk. Elsődlegesen mindig a gyártó előírásait kell figyelembe venni, de van néhány általános szabály.

A kétütemű motorok minimálisan 91-es oktánszámú, ólmozatlan, normál üzemanyaggal működtethetőek. Ha ilyen üzemanyag nem áll rendelkezésre, magasabb oktánszámú üzemanyagot is lehet használni, ez nem lesz káros hatással a motorra. A megfelelő kenéshez kétütemű motorolajat használjunk, ez 2T jelzéssel kapható a benzinkutaknál, illetve a mezőgazdasági boltokban. Ez a fajta olaj biztosítja csak a megfelelő keveredést a benzinnel, illetve megfelelő arányban használva nem okoz jelentős lerakódást. A keverési arány minden esetben megtalálható a gép kezelési könyvében.

Általában az 50:1 vagy az 40:1 arány az elterjedt, azaz 40 liter benzinhez 1 liter kétütemű olajat kell töltenünk. Az üzemanyag/olaj-keverék elkészítéséhez először is keverjük el a teljes olajmennyiséget a szükséges üzemanyag-mennyiség felével, majd adjuk hozzá a maradék üzemanyagot is. Alaposan rázzuk össze a keveréket, mielőtt betöltenénk a gép tankjába. A biztonságos működés érdekében nem szabad az előírtnál nagyobb mennyiségű motorolajat alkalmazni a keverékben. Ettől csupán fokozott mértékben keletkeznek égéstermékek, amelyek szennyezik a környezetet és dugulást okoznának a henger kipufogó-csatornájában és a kipufogódobban is. Emellett az üzemanyag-fogyasztás emelkedik, a teljesítmény pedig visszaesik.

Mindig csak annyit keverjünk be, amennyit várhatóan 4 hét alatt elhasználunk, az üzemanyag ugyanis nem tárolható korlátlan ideig, a benne lévő olaj idővel elveszítheti kenési tulajdonságait. Stabil vagy hordozható aggregátoroknál előfordul, hogy a keverék képzését maga a gép végzi el, ebben az esetben a kétütemű olajat és a benzint külön-külön tartályokba kell önteni. Minden elindításkor vessünk egy pillantást az olajszintre!

Az utóbbi években gyorsan terjednek a környezetbarát, négyütemű motorral hajtott kerti gépek is. Ezek - a gépkocsikhoz hasonlóan - tiszta benzinnel (általában 95-ös oktánszámúval) és karteres olajozással működnek. Az előírt olajat az olajbetöltő nyíláson keresztül tölthetjük be, vigyázzunk, hogy ne tévesszük össze az üzemanyag töltőnyílásával. Az olajra hasonló szabályok érvényesek, mint a gépkocsiknál: Pontosan olyan olajat használjunk, amit a gyár előír, és évente akkor is cseréljük le a kenőanyagot (az olajszűrővel együtt), ha keveset használtuk a gépet.

Lánckenés

Láncfűrész esetén alapvető fontosságú a gyorsan mozgó lánc kenése. Ez egyrészt csökkenti a kopást, másrészt megakadályozza a korróziót. A lánc és a vezetőrúd kenésére a tapadó-képességet növelő adalékanyagot tartalmazó olajat, hétköznapi nevén láncolajat kell használni. A tapadó-képességet növelő adalékanyag megakadályozza, hogy az olaj túlságosan gyorsan leszóródjon a láncról. Ne használjunk tehát hagyományos motorolajat, különösen ne fáradtolajat, ezeknek ugyanis túl kicsi a viszkozitása, könnyen lerepülnek a láncról, nem töltik be kenési funkciójukat.

A környezet védelme érdekében ajánlatos biológiailag lebontható lánckenőolajat használni. Előfordulhat, hogy a biológiailag lebontható olaj használatát a helyi rendelkezések elő is írják. A biológiailag lebontható olajok csak korlátozott ideig maradnak stabilak, és (a tartályon jelölt) gyártástól számított 2 éven belül fel kell használni őket.

Ha hosszabb (vagyis a láncolaj lejárati idejét meghaladó) ideig nem tervezzük a fűrész használatát, akkor ürítsük ki az olajtartályt, töltsünk be kis mennyiségű normál motorolajat (SAE 30), majd egy kis ideig járassuk a fűrészt. Erre azért van szükség, hogy az összes visszamaradt biológiailag lebontható olaj ki- és leöblítődjék az olajtartályból, az olajadagoló rendszerből, valamint a láncról és a vezetőrúdról. Számos ilyesfajta olaj ugyanis hajlamos idővel ragacsos maradványokat maga után hagyni, amelyek kárt tehetnek az olajszivattyúban és más alkatrészekben.

Elégtelen lánckenés nélkül tilos a láncfűrésszel dolgozni. Ettől ugyanis csökkenne a lánc és a vezetőrúd üzemi élettartama. A munka megkezdése előtt ellenőrizzük a tartály olajszintjét és az olajadagolást a következő módon. Tartsuk a járó fűrészt kb. 15 cm-rel egy újságpapir előtt. Elégséges kenés esetén vékony olajnyomot fogunk látni, mivel a láncról egy kevés olaj leszóródik.

Forrás: www.ezermester.hu

Hozzászólások Benzinmotoros kertigépek üzemanyaga és kenőanyaga cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
G
Gulyás Jánosné
 Vásároltam a férjemnek egy POULAN 2250 tip- benzinmotoros láncfűrész gépet, házi, itthoni alkalmazásra. Nem sokat használta még, most mégis tönkre ment. Igaz, belátjuk, hogy nem volt itthon láncolaj, s valamiféle fáradt olajat öntött bele, s azt mondja, hogy tönkrement benne a láncolajzó szivattyú. Lehet-e kapni, s ha igen, mennyibe kerül?

2015. 11. 12. - 17:37 Válasz
ironfor
Agroforg Kertigép
 Tisztelt Dékány István! 
 
Üzeltünkben lehet kapni 1 literes kiszerelésben AGIP 80W-90 hajtómű olajat 1590,- forintért, amit viszont elég sok helyen meg lehet vásárolni és tökéletesen megfelel! Sőt, szerintem a STOU 15W-40 elírás lehet, mert ilyen viszkozitással nem hiszem hogy gyártanak hajtóműolajat. 
 
Üdvözlettel:
kertigepek.hu csapata

2015. 11. 04. - 17:08 Válasz
D
Dékány István A napokban vásároltam egy Efco MZ2097 RK motoroskapát.A kézikönyve STOU 15w40 hajtóműolajat ír elő.Sajnos interneten is csak nagy kiszerelésben lehet kapni ilyet. Helyette milyen minőségű, vizkozitású olajat használhatok bele? Előre is köszönöm segítségüket.
2015. 11. 03. - 20:35 Válasz
Agroforg Kft.
Tisztelt Gere Ferenc!
 
Mivel nem forgalmazzuk a Ryobi márkát és 4 ütemű fűkaszát sem, így igazán nincsen javaslatunk, hogy merre lehet az olajleeresztő csavar a gépen.
 
Javasoljuk forduljon a forgalmazóhoz:
www.ryobi.hu
 
 További szép napot Önnek! 

2015. 07. 20. - 16:07 Válasz
G
Gere Ferenc
Tisztelt cím
Vásároltam egy Ryobi RBC430SBSC típusú fűkaszát de a géphez kapott leírásban egy szó nem szerepel a fáradt olaj leeresztéséről,valamint a gyertya kiszerelésére vonatkozóan szinte semmi sem könnyíti meg a gépet használó dolgát.Ebben kérném segítségüket.Köszönettel Gere Ferenc

2015. 07. 20. - 15:55 Válasz
K
Kelemen Ferenc
Azt szeretném tudni hogy a stihl kétütemű keverékolajat lehet -e használni

2014. 12. 24. - 19:53 Válasz
A
Attila
 Szeretném megkérdezni hogy arotációs kapával milyen munkák végezhetők? Általános kezelési szabályai?
Általános üzemeltetési szabályai?
Köszi szépen 

2014. 12. 22. - 15:28 Válasz