A láncfűrész csillagkerék

A láncfűrész csillagkerék

A láncfűrész egyik fontos alkatrésze a csillagkerék.

2013-06-03 19:11:00

Függetlenül attól, hogy tűfogas vagy Powermate csillagkerék rendszerről van-e szó, vannak bizonyos dolgok, amelyek révén maximalizálhatjuk a láncfűrész vágási teljesítményét és hosszabb élettartamot érhetünk el.

Amennyiben Ön addig szokott egy fűrészláncot használni, amíg az tart, és ilyenkor vesz egy újat, akkor azt ajánljuk, hogy minden lánchoz vegyen egy új csillagkereket is. Egy kopott csillagkerékkel használt új lánc szinte biztosan megnyúlik néhány, a láncvezetőn megtett kör után.

 

Amennyiben több láncot is szokott használni, akkor alkalmazhatja az „egy csillagkerék-két lánc” módszert: amikor vesz két új láncot, vásároljon egy új csillagkereket is. A két láncot felváltva használja a csillagkeréken, hogy nagyjából ugyanakkor kopjanak el. Amikor eljön az idő két új fűrészlánc vásárlására, vegyen egy új csillagkereket is. Ezzel a módszerrel pénzt takaríthat meg a csillagkerekeken, és a fűrészláncokat is jó állapotban tudja tartani. (Ne feledkezzen meg a láncvezetőről sem, amelyre ugyanezek a tanácsok vonatkoznak.)

Amikor a láncot kicseréli és ehhez felnyitja a fűrészt, vizsgálja meg a csillagkerék dobját is. Amennyiben repedéseket vagy hiányzó darabokat lát, akkor eljött az idő a dob cseréjére. Teljes sebességnél a kitáguló tengelykapcsoló hatalmas erőt gyakorol a dobra, melynek eltörése katasztrofális hatású is lehet.

Minden csillagkerék-dobban van valamiféle csapágy vagy persely. A csapágy csak alapjáraton forog, mert magas fordulatnál a dob a főtengellyel azonos sebességgel forog, ám a legtöbb láncfűrész az idő jelentős részében alapjáraton dolgozik. Ha a csapágy nem működik, akkor előfordulhat, hogy a fűrészlánc akkor is mozog, amikor a fűrész alapjáraton van, ami biztonsági szempontból problémás. A lényeg, hogy a csapágyat vagy perselyt időnként meg kell zsírozni, e célra a csillagkerékhez alkalmazott zsír is alkalmas.

Ellenőrizze magát a csillagkereket is kopás szempontjából. Azt ajánljuk, hogy cserélje a csillagkereket, amikor átmérője kb 0,5 mm-rel csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tűfog vagy a perem 0,25 mm-t kopott. Egy emberi hajszál kb. 0,07 mm vastag, azaz kb. három hajszálnyi kopás után jött el az idő csillagkerék cseréjére.

A csillagkerék egy kicsit olyan, mint a sebességváltó az autókon: nem olyan izgalmas, mint a motor, nem olyan vonzó, mint a fényezés, de nélküle nem megy az autó sehová. Ellenőrizze a csillagkereket gyakran, hogy a láncfűrészének ezen fontos alkatrésze ne akkor hagyja cserben, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá.

Hozzászólások A láncfűrész csillagkerék cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
T
Tóth Zoltán Ez egy teleszkópos magassági kis ágvágó elektromos láncfűrész. Ehhez kellene csillagkerék, 5 fogú, 8 mm lyukátmérő. A fényképet nem tudtam ide beilleszteni, de a linket ahol meg lehet nézni ide csatolom. Ha valaki tudna segíteni bármiben, akár egy címmel , ötlettel stb., hálám egy életen át fogja üldözni). Üdvözlettel. Tóth Zoltán, Tatabánya
2019. 09. 04. - 16:57 Válasz
G
Gergő
 Üdvözletem. Érdeklődnék hogy az elektromos láncfűrésznél probléma e hogyha a csillagkerék melegszik olyan szinten hogy nem lehet megfogni annnyira forró. Előre is köszönöm a választ.

2016. 11. 18. - 19:04 Válasz
Karacsi Árpád
 Sajnos képet nem tudok küldeni , mivel nem áll módomba, de a meg adott márka szerint gondoltam, hogy lehetne valamit kezdeni. ECHO 302 CS jelenleg 1/4 es 8 fogas csillag kerék van rajta 30,1 köbcentis Jappán gyártmányu kis motor, a gyártási éve a 70-es 80-asévek.Azzal bíztatnak, hogy át lehet szerelni 3/8 ra. Kérek egy őszinte véleményt

2016. 11. 14. - 14:52 Válasz
ironfor
Agroforg Kertigép
 Tisztelt Horváth János!
 
Mivel ilyen márkát nem ismerünk, hogy GM06016 (ez esetleg típusjelzés lehet), így megkérném Önt, hogy az info@kertigepek.hu e-mail címre tessék szíves lenni a keresett termékről több fotót küldeni, hogy be tudjuk azonosítani. 
 
Üdvözlettel: 
kertigépek.hu csapata

2016. 05. 11. - 13:02 Válasz
H
Horváth János
 GM06016 elektromos lánc fürészhez csillag kereket keresek       Elöre is köszönöm válaszukat                                                       Horváth János 8693 Lengyeltóti Majthényi ut 42

2016. 05. 07. - 19:30 Válasz
H
Hegyi István
 makita ea 3201s  hez keresek csillag kereket!
tud ebben segíteni?
van esély olyan csillag  kerékre  amin  csak a betétet kell  cserélni?
nem  találok  hozzá semmit!

2015. 03. 09. - 10:03 Válasz
1 válasz megjelenítése
K
Karacsi Árpád
 Milyen láncot vehetek egy ECHO 302 CS gépre, és ki cserélhetőe a csillag kerék más tipusra

2016. 11. 13. - 20:23 Válasz
T
Tóth Károly
Elektrolux láncfűrész ES 16/1   316
csillagkereket keresek

2014. 08. 15. - 07:44 Válasz